Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Odstawiłem motor a na rano biegi zginęły...
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Usterki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Shadow878
Początkujący
Początkujący



Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Drawski Młyn

PostWysłany: Pią 11:01, 28 Sie 2009    Temat postu: Odstawiłem motor a na rano biegi zginęły...

Witam wszystkich!

Wczoraj byłem na ognisku i kiedy wracałem w nocy zapłon mi się poluzował i motorem ledwo dało się jechać (na 1 przyspieszał, na 2 trzymał średnie obroty i strasznie przerywał, a na 3 nie dało się jeździć). OK, pomyślałem że dzisiaj to zrobię... Zapłon przykręciłem na rano i kiedy chciałem się przejechać okazało się, że przez noc biegi zginęły. Mam tylko dwójkę, luz między 1 a 2 i luz między 2 a 3.
Co mogło być przyczyną i jak ten problem zniwelować?

pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jakubas101
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 15 Sie 2009
Posty: 778
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Okolice Grudziądza

PostWysłany: Pią 11:07, 28 Sie 2009    Temat postu:

Nawet jak lekko przepchniesz do przodu to też nic się nie dzieje?
Jak nie reaguje to musiałbyś wyjąć automat i zobaczyć jak ząbki wyglądają. Aha i jeszcze jedno, nie blokuje ci się nigdzie? Wogóle jaki to motorek? Jak kaczucha to może ci się linka od sprzęgła zalklinowała i wlazła pod blachę od automatu. Weź ją lekko popchnij do tyłu motorka.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez jakubas101 dnia Pią 11:12, 28 Sie 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Shadow878
Początkujący
Początkujący



Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Drawski Młyn

PostWysłany: Pią 11:11, 28 Sie 2009    Temat postu:

no totalnie nic Crying or Very sad
Cholera tydzień temu składałem silnik, ledwo przejechałem z 30km i już miałby szlag trafić automat?
A wczoraj jeszcze dojechałem do chaty normalnie, bez żadnych problemów Mad


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jakubas101
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 15 Sie 2009
Posty: 778
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Okolice Grudziądza

PostWysłany: Pią 11:14, 28 Sie 2009    Temat postu:

Poczekaj do wieczora to ci ktoś odpowie mi narazie nie przychodzi nic do głowy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Shadow878
Początkujący
Początkujący



Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Drawski Młyn

PostWysłany: Pią 11:20, 28 Sie 2009    Temat postu:

OK, spoko... Chyba tyle moja cierpliwość jeszcze wytrzyma Razz już lepiej poszukam jakiegoś automatu na zmiane Confused

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jakubas101
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 15 Sie 2009
Posty: 778
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Okolice Grudziądza

PostWysłany: Pią 11:29, 28 Sie 2009    Temat postu:

http://www.jawa50.fora.pl/usterki,3/problem-z-biegiem-2,10969.html
http://www.jawa50.fora.pl/usterki,3/brak-biegow-w-jawce-50,10843.html
http://www.jawa50.fora.pl/usterki,3/romet-problemy-z-biegami,10739.html
może tu coś znajdziesz dla siebie


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
cinex94
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 346
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Pią 11:46, 28 Sie 2009    Temat postu:

Shadow878 napisał:
OK, spoko... Chyba tyle moja cierpliwość jeszcze wytrzyma Razz już lepiej poszukam jakiegoś automatu na zmiane Confused


Nie martw się, ja nie jeżdżę motorem do dziś bo nikt go nie umie naprawić xD


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Shadow878
Początkujący
Początkujący



Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Drawski Młyn

PostWysłany: Pią 14:41, 28 Sie 2009    Temat postu:

No nic... Szkoda czasu na czekanie... biorę się za rozbieranie silnika Evil or Very Mad

Po rozebraniu silnika i zmianie automatu nic się nie zmieniło... nadal jest tylko luz, 2 i luz.
Aha, a automat na którym jeździłem wygląda tak:


PS: Muszę dodać że pewnie problem leży w tym że biegi były zmieniane bez sprzęgła.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Shadow878 dnia Pią 20:55, 28 Sie 2009, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jakubas101
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 15 Sie 2009
Posty: 778
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Okolice Grudziądza

PostWysłany: Sob 5:55, 29 Sie 2009    Temat postu:

Jak najszybciej rozbieraj skrzynie. Któraś ze zębatek musi byś uszkodzona albo ta blaszka z takimi zakolami co przez nią wodzik przechodzi może być uszkodzona.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Shadow878
Początkujący
Początkujący



Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Drawski Młyn

PostWysłany: Sob 8:22, 29 Sie 2009    Temat postu:

Wczoraj miałem wszystko rozebrane... Nic nie wygląda na uszkodzone.
Dodaję zdjęcia części których aktualnie używałem (STARE) wraz z częściami, które mam w garażu:
http://img141.imageshack.us/gal.php?g=dsc09812.jpg


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Shadow878 dnia Sob 9:37, 29 Sie 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jakubas101
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 15 Sie 2009
Posty: 778
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Okolice Grudziądza

PostWysłany: Sob 8:34, 29 Sie 2009    Temat postu:

A masz jeszcze automat wyjęty? zobacz "na sucho" czy dobrze zmienia.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Shadow878
Początkujący
Początkujący



Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Drawski Młyn

PostWysłany: Sob 9:50, 29 Sie 2009    Temat postu:

Oby dwa automaty na sucho wbijają wszystkie biegi, czyli to coś w trybach tak?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jakubas101
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 15 Sie 2009
Posty: 778
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Okolice Grudziądza

PostWysłany: Sob 10:15, 29 Sie 2009    Temat postu:

Jak ci wchodzą ładnie na automacie to ja jż nie wiem co może być, muszę pomyśleć.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Shadow878
Początkujący
Początkujący



Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Drawski Młyn

PostWysłany: Sob 10:24, 29 Sie 2009    Temat postu:

Dobra, wymieniłem wszystkie tryby wraz z wałkami (dzięki Bogu że miałem zapasowy komplet), złożyłem kartery do kupy i albo mi się wydawało, albo wszystkie trzy biegi się wbiły! Zaraz złożę do końca ten silnik, i jak się uda to będę szczęśliwy, a jak nie to cóż... będę jeździć na 2 Razz
Aha i jeszcze jedno pytanko... Miałem założone sprzęgło na trochę dłuższym łańcuszku i jak wduszałem sprzęgło to robił się taki śmieszny dźwięk (najpierw wydawało mi się że tryby w silniku mi się rozsypały) takie jakby ocieranie trybów o siebie.
To jest wina tego "rozciągniętego" łańcuszka tak?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jakubas101
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 15 Sie 2009
Posty: 778
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Okolice Grudziądza

PostWysłany: Sob 10:32, 29 Sie 2009    Temat postu:

Bo ja wiem, moż eto się musi ułożyć i dlatego taki dźwięk.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Usterki Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Bluetab template design by FF8Jake of FFD
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin