Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Świeca i olej!

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Usterki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
enedueriketake
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Pią 16:56, 12 Gru 2008    Temat postu: Świeca i olej!

Witam mam dwa problemy:
1. Kupiłem ogara orginał (z silnikiem jawki) jeździł, jakieś 10km przejechałem i już później nie chciał odpalić. Kupiłem nowy gaźnik i kranik. A problem mianowicie polega na tym, ze - biorę ogara na zapycha z zakręconym kranikiem i pali, gdy wypali się cale paliwo w wężyku odkręcam kranik i co? - gaśnie! Odkręcam świece, patrze - czysta ale zalana w cholerę! Proszę powiedzcie co mam zrobić i jak to zrobić.

2. Problem drugi polega na tym, ze miedzy kolankiem, a wydechem kapie mi olej zmieszany jakby z benzyna! Zasyfiłem cały plac!

Proszę dajcie mi pożądnom instrukcje co mam zrobić, bo już nie mam siły!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez enedueriketake dnia Pią 16:59, 12 Gru 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Johnny Moped
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 10 Wrz 2007
Posty: 731
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 46 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 19:02, 12 Gru 2008    Temat postu:

-Ile oleju wlałeś do mieszanki?
-Jak z powodu byle usterki od razu będziesz kupował cały gaźnik to na zimę będziesz w klapkach chodził mówię ci wiem coś o tym Cool
-Prawdopodobnie musisz wyregulować skład mieszanki iglicą, zajrzyj do tutoriali


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
enedueriketake
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Pią 19:36, 12 Gru 2008    Temat postu:

Na ok. 3.5l benzyny wlalem 0.150ml oleju. Chyba dobrze, nalalem roche wiecej bo ogar dlugo stal!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bazalt
Moderator
Moderator



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 2157
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 64 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Pią 19:56, 12 Gru 2008    Temat postu:

Ad1. zapalaj na odkręconym kraniku a jak zalewa a na zakręconym chodzi dobrze zmniejsz poziom paliwa w komorze pływaka lub przestaw na zaworku iglicowym.
Ad2. z tego co pamiętam tam ma być jakaś uszczelka jak nie ma bądź sie rozleciała to wytnij z ostatniej kartki bloku rysunkowego/technicznego (tą tekturę wytnij na wymiar )
PS jak kupiłeś nowy gaźnik to musisz go ustawić do swojej maszyny Wink


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
enedueriketake
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Sob 9:25, 13 Gru 2008    Temat postu:

Dzieki. Ale nie wiem jak to sie robi..;/ Very Happy
Moz maci jakis link? Prosze


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pks100
Moderator
Moderator



Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 2616
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 127 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: z Rudy Slaskiej

PostWysłany: Sob 10:07, 13 Gru 2008    Temat postu:

Oleju powinno sie lac w zaleznosci od jego jakosci. Miksolu leje sie okolo 33ml na 1l bendzyny.

1. Problem polega na zlej korygacji mieszanki paliwowo powietrznej. Czyli doreguluj gaznik pod silnik, tutaj masz link:
http://www.jawa50.fora.pl/tutoriale,23/regulacja-i-czyszczenie-gaznika,2770.html

Chodzi konkretnie o poziom paliwa w komorze plywakowej i wysokosc ustawienia iglicy ale z reszta tez nie zaszkodzi.

2. Co do tego winna moze byc pare elementow. Najpierw zrob punk pierwszy i zobacz jak sie poprawilo(poprawi sie). Zobacz czy nie lejesz za duzo oleju do bendzyny. Potem obniz iglice(wyzszy rowek). Na samym koncu sprawdz swiece, powinna miec oznaczenie F80 jezeli jest to iskra. Jezeli cyfra jest wieksza kup nowa, a jak jest taka sama zmniejsz odleglosc miedzy elektrodami(powinno byc 0,40mm). Na samym koncu mozesz kupic swiece cieplejsza np. F75, F70 i wyczyscic aparat zaplonowy z regulacja platynek(w GMP tloka ich rozwarcie powinno wynosic 0,40mm, ale jak sie nie znasz nie kop!). Jak to wszystko bedzie ok uszczelnij kolanko. Powinna tam byc uszczelka ale nie mozesz! wykonac jej z tektury(spali sie). Niestety trzeba kupic nowa a kosztuje ponizej zlotowki. Jest zrobiona z takiego radzaju gumy a w srodku ma blaszke. Jak ja zalozysz kolanko pozadnie dokrec! Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
enedueriketake
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Sob 13:22, 13 Gru 2008    Temat postu:

Mam swiece NGK B8HS czy cos takiego, nie pisze czy F80 itp.
Ale patrze tak traz na allegro i widze NGK BP7HS i ona jest F80!

Aha. Wyregulowalem poziom paliwa w plywaku i juz mi nie zalewa plywaka, ogar pali z kopa, ale odrazu gasnie! Swieca minimalnie zalana, ale najgorsze jest to, ze miedzy gaznikiem a kroccem jest ciagle mokro z benzyny! Zrobilem uszczelke z tektury, ale dalej cieknie! Co mam zrobic?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez enedueriketake dnia Sob 13:47, 13 Gru 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pks100
Moderator
Moderator



Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 2616
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 127 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: z Rudy Slaskiej

PostWysłany: Sob 15:49, 13 Gru 2008    Temat postu:

No to jak gasnie to zle wyregulowales... Tam nie za bardzo pasuje uszczelka z tekstury, lepszy jest papier(grubszy). Najlepiej jest kupic gotowca. Co do swiecy jak zawsze mowie takich swiec jaka masz ty nie polecam. Wlasnie NGK sa bardzo czule na olej i czesto je zalewa. Kup sobie lepiej cos innego, Iskre F80 lub jakis odpowiednik Bosha np. Pozdrawiam

Pomoglem?


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
enedueriketake
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Sob 15:54, 13 Gru 2008    Temat postu:

No to jak gasnie to zle wyregulowales... - obrotow jeszcz nie regulowalem!
Mam 4 swiece ISKRA, ale nie wiem czy to cos da.
I mam jeszcze pytanie - czy mozna suwmiarka zmierzyc te mm na swiecy??


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pks100
Moderator
Moderator



Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 2616
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 127 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: z Rudy Slaskiej

PostWysłany: Sob 19:26, 13 Gru 2008    Temat postu:

Jeszcze raz powiem. Najpierw doreguluj gaznik, chodzi mi o wszystko! Poziom paliwa w komorze plywakowej, naciagniecie linki, wysokosc przepustnicy i regulacje wolnych obrotow. Potem wymien swiece najlepiej na Iskre F80 lub jej odpowiednik innej firmy. Nie polecam dawac swiec z numerem wyzszym za to z nizszym tak. Oczywiscie jak masz stare swiece to sprawdz czy sa dobre... Odleglosci miedzy elektrodami nie da sie zmierzyc suwmiarka. Mozesz za to suwmiarka mierzyc rozne blaszki i znalezc taka, ktora ma grubosc 0,40mm a nastepnie ustawic ta odleglosc. Tak naprawde powinienes posluzyc sie szczelinomierzem. To taki komplet blaszek roznej grubosci. Pozdrawiam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
enedueriketake
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Nie 13:11, 14 Gru 2008    Temat postu:

Mam swiece Iskra F95 Super. Moze byc?
Ogar odpala, ale po chwili gasnie. Czy to wina zalania swiecy? - Bo jak wyciagam jest zalana!

A teraz nowe problemy:
1. Odpalilem dzis ogara, wrzucilem 1 ruszam, przejechalem 5 metrow i zaczol sie dlawic, przerywac i w koncu zgasl. Czego to wina?
2. Obniczylem iglice maksymalnie jak sie da! Czy to wplywa jakos na problemy z odpalaniem motóra?

Jutro i tak jad do mechanika bo nie mam czasu sie tym zajac, a i tak nie wiem co i jak zrobic;/


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez enedueriketake dnia Nie 18:35, 14 Gru 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pks100
Moderator
Moderator



Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 2616
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 127 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: z Rudy Slaskiej

PostWysłany: Nie 18:49, 14 Gru 2008    Temat postu:

A czy elektrody swiecy sa czarne? Powiedz ile oleju lejesz? Ogolnie z twojej wypowiedzi wynika, ze zalewa siwiece wiec zmniejsz poziom paliwa w komorz plywakowej. No i nie poddawaj sie.

Cytat:
Mam swiece Iskra F95 Super. Moze byc?


Jak zwykle sie powtorze. Ja takiej swiecy nie polecam. Jak dla mnie nadaje sie ona tylko do silnikow 4T.

Cytat:
Ogar odpala, ale po chwili gasnie. Czy to wina zalania swiecy? - Bo jak wyciagam jest zalana!


Tak to bardzo prawdopodobne. Swieca powinna byc sucha.

Cytat:
1. Odpalilem dzis ogara, wrzucilem 1 ruszam, przejechalem 5 metrow i zaczol sie dlawic, przerywac i w koncu zgasl. Czego to wina?


Jak ciagle masz problem ze swieca to prawdopodobnie to byla przyczyna.

Cytat:
2. Obniczylem iglice maksymalnie jak sie da! Czy to wplywa jakos na problemy z odpalaniem motóra?


Tak oczywiscie! Tylko, ze wylacznie na zimnym silniku. Gdy opalasz moto on potrzebuje jak najbardzie bogatej mieszanki a ty mu dales najbardziej uboga. W taki sbosob dziala ssanie.

Pozdrawiam

Pomogelm?


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
enedueriketake
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Nie 19:13, 14 Gru 2008    Temat postu:

Zmniejszylem juz poziom paliwa w komorz plywakowej i dalej nic.
Jesli swiece mi zalewalo to obnizylem iglice! Na max. bo na przed ostatnim mi jeszcze minimalnie zalewalo!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pks100
Moderator
Moderator



Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 2616
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 127 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: z Rudy Slaskiej

PostWysłany: Pon 19:26, 15 Gru 2008    Temat postu:

Zrob tak. Zmien swiece na inna cieplejsza. Cos ponizej F80 najlepiej i doreguluj przerwe na elektrodach do 0,40mm(w GMP tloka). Dla pewnosci wyreguluj platynki jak nie caly zaplon. I na samym koncu powiedz czy dym po rozgrzaniu silnika sie zmienil na ciemniejszy? Moze byc tak, ze lejesz za duzo oleju lun jest slabej jakosci, mogl ci tez pasc simmering. Wina moze byc nawet slabej kompresji. Niestety musisz poszukac i jaki kolor maja elektrody? Pozdrawiam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Usterki Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Bluetab template design by FF8Jake of FFD
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin