Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Problem ze sprzęgłem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Usterki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Sob 17:44, 07 Lip 2007    Temat postu: Problem ze sprzęgłem

Witajcie!!!
Nareszcie opanowałem w ogarze zapłon więc zacząłem robić kilometry Very Happy.
Moja radość nie trwała jednak zbyt długo. Sprzęgło zaczyna wariować.
Dzieje się tak:
- reguluje sprzęgło jest ok
- zapalam silnik przejeżdżam kilka km
- sprzęgło przestaje wysprzęglać i luz na dźwigni się zwiększa.
Śruba regulacyjna się nie wykręca pokrywa też się trzyma więc co go boli ?
Kiedyś odkręcił mi się kosz sprzęgłowy to jedna regulacja i w ogóle sprzęgła nie było ale już regulowałem chyba z pięć razy a on nadal ma to samo :/ .
Cóż to może być ??
Powrót do góry
bąbel021
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 491
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: świetokrzyskie

PostWysłany: Sob 19:01, 07 Lip 2007    Temat postu:

sory ale nie pisz juz tego tematu w kilku takich samych wyjaślismy o co chodzi taka juz jest wada silnika jawa 223 a z rzemieslniczymi tarczami tym bardziej tak jest
mysle ze juz nic wiecej tu nie trzeba wyjasniac


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Sob 19:50, 07 Lip 2007    Temat postu:

No tak części są fatalne. Ale dlaczego to się nie dzieje od razu a dopiero po kilku wciśnięciach sprzęgła ? To mnie ciekawi.
Nie mam gdzie za bardzo porównać bo kumpel ma ukręconą śrubę regulacji i nie można podkręcić. U niego działa podobnie wystarczy do zmiany biegów , ale jak wcisnę sprzęgło na jedynce to mi tak jakby szarpie do przodu. Gorzej jak chcę włączyć 1. bieg. Wtedy muszę się odepchnąć bo inaczej słychać zgrzytanie i bieg nie wchodzi.
Może faktycznie tak ma być i inaczej nie będzie.
pozdrawiam
Powrót do góry
mandos
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 1152
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Sob 19:52, 07 Lip 2007    Temat postu:

Ja założyłem nowe tarcze i póki co (2 dni jazdy) wszystko jest ok.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Sob 20:18, 07 Lip 2007    Temat postu:

Chyba się zbiorę i zrobię remont sprzęgła Very Happy.
Wymienię sprężyny, tarcze, popychacze, łańcuszek.
Teraz trochę z innej kategorii Wink.
Dziś zrobiłem światła ( prawie ).
Tylne światło świeci bardzo mocno prawie tak samo przy każdych obrotach , a przód ledwo i w dodatku na wyższych obrotach - na niskich tli się jak świeczka Smile.
Czyżby cewki świateł nadawały się do wymiany ??
Bo skoro mam kupować na agmocie to wolę raz zapłacić a nie u mnie w sklepie przepłacać.
Chyba zmienię też cylinder, tłok, pierścienie i sworzeń. Może wreszcie mój silnik ucichnie Very Happy.
Powrót do góry
mandos
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 1152
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Sob 20:41, 07 Lip 2007    Temat postu:

Sprawdź czy gdzieś nie ma zwarcia i czy nie pala sie oba druciki w żarówce na raz.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Sob 20:50, 07 Lip 2007    Temat postu:

Ok sprawdzę to. Zwarcie według mnie to jedynie cewki mogą robić, bo kable są w porządku.
Jeszcze trzy pytanka.
Jakie oznaczenie ma oryginalna nakrętka mocująca kolanko do cylindra ??
Czy mogę docierać ogara na najniższym położeniu iglicy ?
Czy sworzeń może dzwonić i powodować wibracje silnika ??
Co do świateł to podłączyłem już tak że się zmieniają długie i krótkie ale nadal świeci słabiutko.
Z tyłu mam żarówkę 12v bo 6V się spala szybko. Po jej wyciągnięciu nie ma poprawy !!
Światła na niskich obrotach nie ma , dopiero po przekroczeniu pewnej granicy zaczyna się świecić a na pełnych obrotach jest dopiero w porządku.
Czy to cewki wysiadły czy po prostu gdzieś jest zwarcie ??
pozdrawiam
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Usterki Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Bluetab template design by FF8Jake of FFD
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin