Po paru Km brakuje mocy
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Usterki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
krzysiek025
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 25 Lis 2008
Posty: 714
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Dobrydział

PostWysłany: Nie 15:02, 28 Gru 2008    Temat postu: Po paru Km brakuje mocy

Więc chodzi mi o to że jak ją odpale w pierwszych chwilach nie ma mocy to normalne bo nie jest rozgrzany później po 5 min ma taki power na moje oko z 3.5 konia przejade z jakieś 2 km na pełnym gazie to nie odczywam zmian tylko dopiero jak zwolnie i daje gaz to wtedy go coś muli bardzo powoli przyśpiesza co to może być przyczyną tego Pozdrawiam

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez krzysiek025 dnia Nie 15:05, 28 Gru 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tomek15
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 26 Sie 2008
Posty: 366
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 2/5

PostWysłany: Nie 15:37, 28 Gru 2008    Temat postu:

poprostu puchnie tłok...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
krzysiek025
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 25 Lis 2008
Posty: 714
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Dobrydział

PostWysłany: Nie 15:54, 28 Gru 2008    Temat postu:

a to normalne że puchnie tłok kiedyś wymieniłem tłok i pierścienie na nowe dotarłem a czegoś takiego u mnie nie było więcej powiem ze jak sie rozgrzał to był mocny kolega sie na moim ogarku przejechał i powiedział ze mój ogar 200 jest taki sam mocny jak jego simek sr 50 a może tłok się już nadaje do wymany Pozdrawiam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
cieply-kc
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 18 Maj 2007
Posty: 723
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 4/5

PostWysłany: Nie 16:21, 28 Gru 2008    Temat postu:

Tego nowego dziadostwa nawet po najlepszym dotarciu prędzej czy póżniej ci sie tak będzie robić.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jawka50
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 28 Gru 2008
Posty: 65
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: ciechocinek

PostWysłany: Nie 17:37, 28 Gru 2008    Temat postu:

Zobacz cewke i wymień tłok z pierścieniami miałem podobny problem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
macq
Emerytowany Moderator
Emerytowany Moderator



Dołączył: 05 Lip 2006
Posty: 3317
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 132 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Nie 18:58, 28 Gru 2008    Temat postu:

Nie do końca jest to puchnięcie tłoka. Aby się przekonać, trzeba ściągnąć cylek i zobaczyć czy część tłoka nad pierścieniami ma jakieś wyświecenia (czy widać, że stykała się z cylindrem). Nie rozwiąże to jednak problemu, ja polecam zainwestować w tłok od simsona (może być nawet piston), jedyne co trzeba dorobić, to tulejkę korbowodu.

Btw masz podkładkę dystansową między cylkiem, a króćcem? Ma ona być dość gruba i wykonana z takiego specyficznego materiału (taki sprasowany papier). Jeśli masz tam tylko zwykłą uszczelkę papierową (cienką), to gaźnik się nagrzewa od cylindra, spada współczynnik napełniania cylindra i spada moc.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez macq dnia Nie 19:01, 28 Gru 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pks100
Moderator
Moderator



Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 2616
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 127 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: z Rudy Slaskiej

PostWysłany: Nie 21:29, 28 Gru 2008    Temat postu:

Z ta podkladka dystansowa to sluszna uwaga. Co do tloka to w 98% puchnie. Swiadczy o tym, ze bez rozgrzania nie ma mocy a pozniej ma. To prowadzi do nadmiernego scierania sie pierscienie i utraty mocy przy wyzszej temperaturze pracy. To nie powinno sie dziac lub powinno ale minimalnie. Swiadczy to o slabej jakosci tloka i materialow, z ktorych zostal zrobiony. Polecalbym zakupic czeski orginal lub inny. Z innymi tlokami mam przykre doswiadczenia ale moze podany przez macq bedzie mial prawidlowa wymiary lub zblizone. Mysle, ze moznaby mu zaufac lub sprawdzic wymiary wlasnorecznie. Pozdrawiam

Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
macq
Emerytowany Moderator
Emerytowany Moderator



Dołączył: 05 Lip 2006
Posty: 3317
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 132 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Nie 21:59, 28 Gru 2008    Temat postu:

Simson ma minimalnie inne średnice tłoków (o ile możemy mówić o średnicy w przypadku baryłki lub stożka- nieważne), ma chyba nieco dłuższy płaszcz (trzeba podciąć), no i troche mniejszy sworzeń- radą na to jest tulejka. Później szlif i mamy świetny zestaw.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bocian
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 16 Gru 2008
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bogatynia

PostWysłany: Śro 19:58, 31 Gru 2008    Temat postu:

Mam to samo gdy go otpale to mi wariuje gdy go rozgrzeje to wymiatam a gdy se pojeżdżę dłużej to mi zdycha. W moim przypadku chodzi o to, że gościu od którego kupiłem Jawkę źle ją dotarł dlatego dał mi drugi tłok, który będę wkrótce zakładał.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bocian dnia Śro 20:06, 31 Gru 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pks100
Moderator
Moderator



Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 2616
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 127 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: z Rudy Slaskiej

PostWysłany: Śro 23:25, 31 Gru 2008    Temat postu:

To raczej nie wina dotarcia. Mozesz zawsze sprobowac rozgrzac tlok do wysokiej temperatury i zachartowac. To moze pomoc tylko pozniej trzeba dopasowac elementy, niektore moga niepasowac. Pozdrawiam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bocian
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 16 Gru 2008
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bogatynia

PostWysłany: Śro 23:58, 31 Gru 2008    Temat postu:

Za jakiś czas będę rozbierał z Ojcem silnik on się na tym zna bo miał jawke więc się zobaczy. Jak narazie mam inne malutkie usterki do naprawienia i na części czekam, które zamówiłem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
krzysiek025
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 25 Lis 2008
Posty: 714
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Dobrydział

PostWysłany: Czw 10:24, 01 Sty 2009    Temat postu:

ostatnio pogrzebałem w zapłonie Jest znowu mocna i nie traci mocy ostatnio testowałem jeździłem 3 godz cały czas z krótkimi przerwami i tylko jest jakaś słaba na niskich obrotach czy wy też tak macie Pozdrawiam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
macq
Emerytowany Moderator
Emerytowany Moderator



Dołączył: 05 Lip 2006
Posty: 3317
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 132 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Czw 10:51, 01 Sty 2009    Temat postu:

Hartowanie aluminium? Ciekawe :p
Wygrzewa się tłoki po to, by spuchły i wtedy się je pasuje do cylindra


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pks100
Moderator
Moderator



Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 2616
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 127 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: z Rudy Slaskiej

PostWysłany: Czw 15:16, 01 Sty 2009    Temat postu:

krzysiek025 napisał:
ostatnio pogrzebałem w zapłonie Jest znowu mocna i nie traci mocy ostatnio testowałem jeździłem 3 godz cały czas z krótkimi przerwami i tylko jest jakaś słaba na niskich obrotach czy wy też tak macie Pozdrawiam


To w takim razie zle wyregulowales ten zaplon. Im bedzie nastepowal wczesniej bedzie sie go trudniej odpalalo ale za to grzeje sie mniej, bierze mniej paliwa, wchodzi na wyzsze obroty i w rezultacie ma wieksza moc. Przy takim ustawieniu sa problemy z niskimi obrotami. Jezeli zaplon jest za pozno wystepuje dokladne przeciwienstwo, ale kompresja jest w miare dobra. Dlatego ustawia sie silnik aby zaplon nastepowal tak posrodku. Teoretycznie jest to ok. 1,80mm przed GMP. Jak chcesz wieksza moc to 2,00mm lub ok. 1,50mm aby lepiej odpalac. Tak mialy silniki zablokowane.

macq sorry za przejezyczenie.

Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
krzysiek025
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 25 Lis 2008
Posty: 714
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Dobrydział

PostWysłany: Pią 7:49, 02 Sty 2009    Temat postu:

to znaczy żę mam wersję odblokowaną tak ???? Pozdrawiam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Usterki Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Bluetab template design by FF8Jake of FFD
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin