Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
jawka nie ma iskry

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Usterki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maciek2777
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 15 Cze 2009
Posty: 146
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 17:26, 17 Maj 2010    Temat postu: jawka nie ma iskry

Wiem, było dużo takich tematów, wiekszość przeczytałem, ale nie znalazłem czegoś takiego jak u mnie... Mam taki problem, że nie ma iskry, świeca nowa, kondensator nowy, cewka butelkowa dobra, poprostu prądu nie ma na kablu, który do cewki idzie(nie wiem czy tak to działa, ale mieżyłem próbówką na 12/6V, a poza tym jak wkładam palca do fajki to nie kopie). Jak wczoraj sprawdzałem, to iskra tylko raz była, a kopałem z 5min. Ostatni raz jak chodziła, to strasznie słabo na obroty wchodziła, jak była zimna...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
damianos200
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 248
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chorzele ( mazowieckie )

PostWysłany: Pon 17:32, 17 Maj 2010    Temat postu:

no to nic innego jak cewka zapłonowa . jak ją zmienisz to napewno bedzie ok . pozdro

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Profi
Moderator
Moderator



Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 2167
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 68 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Ozimek/Gliwice

PostWysłany: Pon 18:46, 17 Maj 2010    Temat postu:

weź sprawdź iskrę na kablu, może fajka jest zwalona. Potem sprawdź czy przerywacz jest dobrze zaizolowany.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
maciek2777
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 15 Cze 2009
Posty: 146
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 13:47, 19 Maj 2010    Temat postu:

Wczoraj przełożyłem cewke i teraz mam iskrę 3 razy na 5 kopnięć.
Możliwe, że to przewody, które idą od silnika są do wymiany?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
szalony
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 11 Gru 2008
Posty: 162
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łuków

PostWysłany: Śro 18:25, 19 Maj 2010    Temat postu:

Możliwe, że przewody nie łączą.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez szalony dnia Śro 18:26, 19 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gacek017
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 279
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Andrychów

PostWysłany: Śro 18:58, 19 Maj 2010    Temat postu:

Musisz sprawdzić wszystkie przewody odpowiedzialne za iskrę,wcale się nie zdziwię jeżeli to wilgoć,Cewka WN bardzo rzadko się psuje.Pozdr

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pawlo300
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 1224
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: SZABDA /BRODNICA

PostWysłany: Czw 5:39, 20 Maj 2010    Temat postu:

przejrzyj te przewody myślę że gdzieś jest przebicie........... a przerywacz i zapłon na pewno dobrze ustawiony?? weź jeszcze przeczyść wszystkie styki i wtedy zobacz Wink PZDR

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
maciek2777
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 15 Cze 2009
Posty: 146
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 13:39, 20 Maj 2010    Temat postu:

Zapłon dobrze ustawiony, a przerywacz jak się ustawia?Nie słyszałem o czymś takim
Możliwe, że to wilgoć, bo na jesieni stała w blaszaku i się woda skraplała...
Dobra ide posprawdzać.
THX


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Profi
Moderator
Moderator



Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 2167
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 68 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Ozimek/Gliwice

PostWysłany: Czw 13:50, 20 Maj 2010    Temat postu:

przyrywacz musi mieć przerwę 0,4 mm u Ciebie pewnie jest za duża przerwa, zmniejsz i zacznie hulać

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
macq
Emerytowany Moderator
Emerytowany Moderator



Dołączył: 05 Lip 2006
Posty: 3317
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 132 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Czw 20:15, 20 Maj 2010    Temat postu:



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
maciek2777
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 15 Cze 2009
Posty: 146
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 20:10, 27 Maj 2010    Temat postu:

okazało się, że miałem iskrownik jakiś wadliwy i na nim iskry nie było, więc ze wsi od kolego wziąłem używany, ale wyjęty z działającej jawki. Po zmianie prąd był na iskrowniku a na świecy nie było, potem się okazało, że jakiś kabel w lampie był odłączony i uszkodzony kable, który idzie od lampy do cewki. Wszystko zrobiłem, odpaliła za 2 kopem po zimie Wink i chodziła z 5 min normalnie, a potem się dziwnie wkręcała na obroty( jakoś ją tak przytykało), później ustawiłem zapłon i odpaliła za 3 kopem i była strasznie słaba, nie dało się ruszyć z 1 tylko na stopkach ruszyła... Gaźnik czyściłem, ale zaczęło padać, więc tego nie sprawdziłem. Prawdopodobnie powinno pomóc, to sprawdzę jutro. Co mogłoby jeszcze być?
EDIT
Gaźnik jest wyczyszczony i z 30min jeździłem, ale odpalała tylko na popych.
Dzisiaj odpaliła z kopa i nie chciała wejść na obroty i zgasła. Teraz nie ma iskry, a przewody sprawdzałem i jeździła, mam 3 cewki na każdej sprawdzałem i 2 iskrowniki, na każdym to samo...
Ma ktoś jakieś propozycje?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez maciek2777 dnia Nie 9:05, 30 Maj 2010, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kacpers1
Początkujący
Początkujący



Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 13:40, 31 Maj 2010    Temat postu:

To sie nazywa JAWA jedno naprawisz to popsuje sie coś innego Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sportlen
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 02 Cze 2010
Posty: 584
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: SZCZYTNA!!!podkarpacie

PostWysłany: Czw 12:37, 03 Cze 2010    Temat postu:

wymien kondensator a powinien jezdzic

edit
jeszcze kup przerywacz


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez sportlen dnia Pią 10:07, 04 Cze 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
maciek2777
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 15 Cze 2009
Posty: 146
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 12:20, 05 Cze 2010    Temat postu:

Wymieniłem trochę kabli i prąd dochodzi na cewkę, a z cewki już nie idzie na świece...
Jak myślicie, to wina fajki czy kabla?
Cewki butelkowe mam w domu trzy i na każdej to samo...
Jeszcze znalazłem coś ciekawego, a chodzi o to, że prąd jest na masie...
To chyba tak nie ma być, co?

edit
Temat do zamknięcie, okazało się, że było zwarcie na lampie i nie dostawała przez to iksry...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez maciek2777 dnia Wto 10:59, 22 Cze 2010, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Usterki Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Bluetab template design by FF8Jake of FFD
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin