Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
JAWA 50 mustang ponad 10 lat stała nie uzywana!!!!

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Usterki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Nie 12:55, 11 Mar 2007    Temat postu: JAWA 50 mustang ponad 10 lat stała nie uzywana!!!!

Witam!
Mam pytanie !!!
Kupiłem jawke ktora stała ponad 10 lat nie uzywana!!
gdy pierwszy raz sie nia przejechałem okazało sie ze ciagnie tylko na jedynce!!!
ale po wyczyszczeniu gaznika niby bylo ok!!!
ale jak silnik sie nagrzeje to gasnie i przez jakis czas nie idzie jej zapalic!!!
Przeczysciłem gaznik bak i wymieniłem kondensator patrzałem czy pierscienie nie sa zapieczone ale nie sa!!!
Co jeszcze moge zrobic???
Bo juz nie mam pomysłu co jej dolega!!!!
Pomocy!!!!!!!
Powrót do góry
Jawkowicz
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 16 Lip 2006
Posty: 978
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Częstochowa

PostWysłany: Nie 13:44, 11 Mar 2007    Temat postu:

To wina świecy. Kup świecę ISKRA F80 lub jej odpowiednik zagraniczny. Pozdrawiam Jawkowicz Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mandos
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 1152
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Nie 13:44, 11 Mar 2007    Temat postu:

Może to być wina świecy. Popróbuj ze świecami o różnej ciepłocie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jawkowicz
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 16 Lip 2006
Posty: 978
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Częstochowa

PostWysłany: Nie 13:49, 11 Mar 2007    Temat postu:

Nie o różnej ciepłocie. Jawka ma działać na F80. Jeżeli nie działa to:
1)źle wyregulowany gaźnik
2)pierścień uszczelniający walnięty (mowa o simmeringu)
3)za dużo oleju w benzynie
Dobrze wyregulowany gaźnik na zalecanej fabrycznie świecy da jasnobrązowy kolor elektrod i silnik będzie pracował prawidłowo.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Nie 13:53, 11 Mar 2007    Temat postu:

świece mam F80
Powrót do góry
Jawkowicz
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 16 Lip 2006
Posty: 978
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Częstochowa

PostWysłany: Nie 13:54, 11 Mar 2007    Temat postu:

To kup nową, grosze kosztuje i sprawdź. Może być wina simmera właśnie, bo ciągnie olej ze skrzyni, bo jak sie rozgrzeje to się rozszerza i simmer nie łapie czopu wału. Jak piszesz, że stała 10 lat to mógł już sparcieć.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Jawkowicz dnia Nie 13:55, 11 Mar 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
capitan2
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 771
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Krotoszyn (Wlkp.)

PostWysłany: Nie 16:34, 11 Mar 2007    Temat postu:

A olej tam jest w ogóle jakiś w skrzyni ja odpalałem jawke po 17 latach stania i miałem brązowe błotko w skrzyni, no i tą świece też wymień.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mandos
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 1152
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Nie 16:38, 11 Mar 2007    Temat postu:

Jawkowicz do dlaczego ja nie mam problemu z odpaleniem Jawki na ciepło i na zimno, silnik pracuje elegancko, elektrody są jasnobrązowe a jeżdżę na Iskrze F75 Question

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Piotrek
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 1499
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tarnów

PostWysłany: Nie 16:40, 11 Mar 2007    Temat postu:

do jawki świeca musi mieć dużą ciepłotę mam świece od malucha sprawdź jaka ciepłotę ma twoja świeca

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Piątal
Emerytowany Moderator
Emerytowany Moderator



Dołączył: 14 Cze 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Nie 21:20, 11 Mar 2007    Temat postu:

drex 92 - nie pisz każdego zdania kończąc wykrzyknikami- to forum a nie rykowisko ;]

Co do motorku, który stał tyle nieużywany to należałoby go gruntownie przeczyścić, przejrzeć, wymienić to co np. zmurszało i dopiero potem zabierać się za jazdę. Sprawdź przede wszystkim, czy masz olej w skrzyni biegów- to pewnie nie jest powodem twoich problemów, ale ze smołą w skrzyni długo nie pojeździsz, a to właśnie pewnie znajdziesz odkręcając śrubę ;]
Mogła też część kabli po prostu zaśniedzieć....


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jawkowicz
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 16 Lip 2006
Posty: 978
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Częstochowa

PostWysłany: Pon 10:26, 12 Mar 2007    Temat postu:

mandos napisał:
Jawkowicz do dlaczego ja nie mam problemu z odpaleniem Jawki na ciepło i na zimno, silnik pracuje elegancko, elektrody są jasnobrązowe a jeżdżę na Iskrze F75 Question


Możliwe, ale ja jak miałem ISKRĘ F75 to jak silnik był ciepły to tracił moc. Zalecana fabrycznie to F80 i tego powinno się trzymać Wink Jeżeli Ci chodzi, to nie ma sensu zmieniać, ale jak już Ci padnie, to sprawdź jak będzie chodzić na F80 Smile Pozdrawiam Jawkowicz Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Pon 10:52, 12 Mar 2007    Temat postu:

Olej w skrzyni oczywiście wymieniłem a kable są na pewno dobre bo przy instalacji wszystko chodzi idealnie.
Powrót do góry
Kojot
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 07 Sty 2006
Posty: 2473
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Barcice

PostWysłany: Pon 15:07, 12 Mar 2007    Temat postu:

po prostu nie kazdy silnik ma taka sama charakterystyke Razz jeden ma mniejszy przebieg drugi wiekszy jedna byla inaczej uzytkowana itp...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
molesta
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 13 Lis 2006
Posty: 136
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Tarnowskie Góry

PostWysłany: Pon 15:20, 12 Mar 2007    Temat postu:

sprawdz zaplon, sprawdz czy nie ma gdzies syfu ktory by robil zwarcie itp... Może syf w baku i czasem przytyka gaźnik?? Może pierscienie jednak są walniete tyle czasu stala niewiadomo jak byla zostawiona na te lata. Pierscionki to 1,20 sztuka nie taki wydatek a moze warto i tak je wymienic po takim przestoju. Co do świecy to ja mam iskre95 i jestem zadowolony bardziej niż z f80 i innych. Po prostu dziala w kazdym zakresie temperatur czy wali sloncem czy mrozem to nawet po przesmiganych jednym ciagiem 30 km czy wiecej nic nie wysiada nie przerywa... pozdro

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Usterki Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Bluetab template design by FF8Jake of FFD
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin