Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Jawa 50 mustang - brak świateł i amortyzatory coś nie teges.
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Usterki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wiooreck
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 21 Kwi 2007
Posty: 228
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przysucha

PostWysłany: Czw 8:58, 26 Lip 2007    Temat postu: Jawa 50 mustang - brak świateł i amortyzatory coś nie teges.

mama takie pytanie, czemu mogą światła nie świecić w motorze?? kollo co mi ją wczoraj sprzedawał, to powiedział że przewody popodłączane, nigdzie nie ma przerw i cewki niby działają, bo jak na "krótko" podłączył to był prąd...

Żarówki raczej całe, bo nowe zakładał...

A amortyzatory z przodu strasznie ciężko działają...prawie wogóle, da się to jakoś rozebrać?? wykręcić??


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
motórzysta
Emerytowany Moderator
Emerytowany Moderator



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 2506
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 57 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Brodnica

PostWysłany: Czw 9:20, 26 Lip 2007    Temat postu:

Ja tez kiedys tak mialem ze swiatlami ze jak wlaczylem krotkie to mialem swiatlo z tylu a nie z przodu, a jak wlaczylem dlugie mialem z przodu ale nie z tylu Neutral
i sie okazalo ze wolframowy drucik byl przepalony z porzodu w zarowce od krotkich swiatel chociaz tez kupilem nowa zarowke , zamontowalem 12 V zarowki i dziala do tej pory Smile

Co do armortyzatorów , musisz wykrecic z przodu oskę , zdjąć koło , i wykrecac armortyzatory , one same wyjdą z taką sprężyną Smile jak jusz to zrobisz obadaj ich stan Smile moze sie "zastaly"


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czarny
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 220
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/5

PostWysłany: Czw 13:05, 26 Lip 2007    Temat postu:

sprawdz cewki i przelaczniki

http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Romet/Ogar,200/12614


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wiooreck
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 21 Kwi 2007
Posty: 228
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przysucha

PostWysłany: Czw 19:48, 26 Lip 2007    Temat postu:

dzisiaj zdjąłem pokrywkę od dekla prawego i zobaczyłem ruszający się przewód od jednej z cewek świetlnych - stwierdziłem że jest uzwojenie na cewce do du*y i ją wymienie w najbliższym czasie bo mam cały iskrownik.

A co do amortyzatorów, to je dzisiaj rozkręciłem, wyczyściłem, nasmarowałem ŁT-4 i zakręciłem. Jeden amortyzator wyciągnął się ze sprężyną i on działa jak marzenie, a drugi wyszedł, tylko że bez sprężyny. Też wyczyściłem i nasmarowałem, ale on nie działa - stoi w miejscu... Sad ale bynajmniej je wyciągnąłem i moto stoi w normalnej pozycji i nie zawadzam tłumikiem o krawężnik jak podjeżdżam na podwórko Smile

I mam jeszcze takie pytanie: czemu mi przepaliło świecę?? Miałem F 95 (taką dostałem z motorem) i przepaliło, a jak jest iskra, to słąba i lata po całej elektrodzie i tylko czasem walnie w to co powinno...
A założyłem starą od ogara 200 (F 75) działało przez 10 km i też nie ma iskry na świecy... co jest??

pzdr


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
cieply-kc
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 18 Maj 2007
Posty: 723
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 4/5

PostWysłany: Pią 11:29, 27 Lip 2007    Temat postu:

1.do za duza swieca, powinna najlepiej gdzies okolo 75 ---Miałem F 95 (taką dostałem z motorem)
2.przerywacza kowadelka wyczysc
3.zla(popsuta) fajka(u mnie tak bylo)
4.kabel od swiecy przepalony
5. cewka od swiecy

a jak jest iskra, to słąba i lata po całej elektrodzie i tylko czasem walnie w to co powinno...-- poprostu zurzyta i ma przbicia . Rozwiazanie; wymien swieca na okolo 75


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
motórzysta
Emerytowany Moderator
Emerytowany Moderator



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 2506
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 57 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Brodnica

PostWysłany: Pią 14:44, 27 Lip 2007    Temat postu:

Do jawki / ogara 200 zaleca sie f 95 chyba ? a nie 75

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wiooreck
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 21 Kwi 2007
Posty: 228
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przysucha

PostWysłany: Pią 17:07, 27 Lip 2007    Temat postu:

ja sądzę jednak że lepiej jeździ się na f 75, miałem ogary z silnikami jawek i tam miałem świece 75 i nic nie miałem problemu.

platynki też czyściłem jak motor kupiłem, przewód mam dobry bo nowy kupowałem do jednego z ogarów, a fajka była razem z nim. Co do cewki to nic nie będę mówił, bo koleś jeździł na niej pare lat i nie miał problemów.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
motórzysta
Emerytowany Moderator
Emerytowany Moderator



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 2506
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 57 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Brodnica

PostWysłany: Pią 18:54, 27 Lip 2007    Temat postu:

Jutro wkręce 75 moze wieksza iskra bedzie Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
cieply-kc
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 18 Maj 2007
Posty: 723
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 4/5

PostWysłany: Sob 6:59, 28 Lip 2007    Temat postu:

w instrukcij jest napisane 80 Shocked ale zawsze sa zawyrzane i najlepiej jest z 70-75

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wiooreck
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 21 Kwi 2007
Posty: 228
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przysucha

PostWysłany: Sob 12:26, 28 Lip 2007    Temat postu:

motórzysta napisał:
Jutro wkręce 75 moze wieksza iskra bedzie Smile


iskra nie będzie większa, ale będzie dłużej "żyła" i ogólnie, mniej problemów jest z motorem

czyli co w końcu mogę zrobić z tym przepalaniem???

I jeszcze jedno, wczoraj na wieczór, wymieniłem cewki świetlne (są śwaitła nareszcie). Założyłęm, skręciłem, odpalam i nie chce odpalić... założyłem inną świecę patrzę jest iskra i to aż w oczy raziło Smile, ale nie chciał odpalić... po jakiś 10-15 metrach złapała na 4 szarpnięcia i zgasła... czyściłem dysze tylko isię trochę jej dziwię, bo jeździła bardzo dobrze...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mandos
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 1152
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Nie 13:54, 29 Lip 2007    Temat postu:

Sprawdź jaka jest przerwa na elektrodach świecy. Powinno być 0,5mm.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wiooreck
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 21 Kwi 2007
Posty: 228
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przysucha

PostWysłany: Nie 15:17, 29 Lip 2007    Temat postu:

ok sprawdzę, ale jutro, bo idę na cały dzień żeby te jawkę wyszykować sobie do jazdy, taki bardziej generalny przegląd Smile

////////////////////////////////////////////////////////////////////

ok, byłem dzisiaj, założyłem świecę i motor działa, a co do świateł, to mam mały problem... z tyłu się świeci światło a z przodu nie, a znów jak przełączę z krótkich nadługie nigdzie się nie świeci Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sorber
Tata:)
Tata:)



Dołączył: 26 Mar 2007
Posty: 1752
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: INFERNO

PostWysłany: Pon 19:05, 30 Lip 2007    Temat postu:

przełacznik ma powalone kabelki Smile musis zpodłaczyc prawidłowo Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
maniakt91
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 27 Lip 2007
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Paczków

PostWysłany: Pon 19:08, 30 Lip 2007    Temat postu:

może i tak lub masz przełącznik siwiateł walnięty Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wiooreck
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 21 Kwi 2007
Posty: 228
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przysucha

PostWysłany: Pon 20:54, 30 Lip 2007    Temat postu:

ha ha, dzisiaj byłem u kumpla, doszykowaliśmy tę jawkę do stanu "cudnego" lakier prawie świeci własnym światłem Smile, wszystko podokręcane, jeszcze tylko zrobię ślimak i skleję dętkę.
A co do świateł, to dzisiaj też się tym bawiliśmy, tak, przełącznik jest porąbany i ogólnie światła żyją swoim życiem. Jednego razu odpalę motor, działają światła normalnie i przełączę na "długie" i żarnik w przedniej żarówie się tylko lekko czerwieni. Znów drugim razem zapalę motor i na długich lux działa a na krótkich się żarnik lekko czerwieni Smile i jeszcze do tego spaliła mi się żarówka z tyłu bo przełącznik nawala...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Usterki Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Bluetab template design by FF8Jake of FFD
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin