Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
openSUSE 12.2 grafika
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Pogawędki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jawencjarz
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 21 Gru 2011
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 14:36, 20 Mar 2013    Temat postu: openSUSE 12.2 grafika

Witam forumowiczów!
Otóż problem pojawił się wczoraj kiedy zainstalowałem podanego w temacie linuksa. Instalacja przebiegła bez problemów (zainstalowałem go na oddzielnej partycji obok Windowsa), po instalacji nastąpiła automatyczna konfiguracja. A po restarcie pojawiły się wielkie piksele, no i czytałem że muszą być zainstalowane sterowniki do mojej karty NVIDIA więc je ściągnąłem (na Windowsie, bo na susku coś nie chce mi odpalić net) i zainstalowałem ale problem się powtarzał. Jednak odkryłem dziwną dla mnie rzecz, mianowicie chciałem wyłączyć system klawiszem "power" na klawiaturze i po jakichś 10s pojawił mi się ekran w którym trzeba było podać hasło admina (grafika była jakimś cudem normalna Razz ) podałem i system uruchomił się z dobrym obrazem lecz niektórych ikon nie było widać (takie jakby malutkie piksele), ale problem tkwi w tym, że żeby pracować normalnie trzeba tak robić zawsze podczas startu Sad . Jest jakiś sposób aby to naprawić bo takie uruchamianie po prostu denerwuje. Z góry dziękuje za pomoc Razz . Jeśli czegoś nie napisałem to proszę pytać

PS : szukałem wiele tematów dotyczących tego problemu lecz za bardzo mi nie pomogły Razz
Moja karta graficzna : NVIDIA GeForce 8400GS


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moskit122
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 18 Wrz 2010
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 120 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: [Wlkp.] Poznań/Kobylin

PostWysłany: Śro 16:25, 20 Mar 2013    Temat postu:

trzeba było stery z poziomu yasta instalować czy też tego drugiego narzędzia (nie pamiętam jak to się nazywało) bo domyślam się że za dobrze ich nie skompilowałeś lub wcale, z tego co pamiętam stery trzeba było z palca kompilować jak się ręcznie ściągało. Teraz jeszcze pytanie na jakie konto się logujesz? ja domyślnie ustawisz bez hasła to powinno się logować automatycznie, jest też szansa że zainstalowałeś coś ale brak Ci uprawnień i tylko na roocie działa... ogólnie polecam dokumentacje na wiki, tam są polecenie, ja dokładnie nie pamiętam ale to była chyba coś z x'ksami
tu masz linki: http://pl.opensuse.org/Nvidia
http://wiki.suse.pl/wiki/index.php/Instalacja_sterownik%C3%B3w_do_kart_graficznych_Nvidia
pamiętaj żeby wcześniej dodać repozytoria a najwcześniej napraw internet. I ogólnie ostatnimi czasu wole ubuntu Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jawencjarz
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 21 Gru 2011
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 18:04, 20 Mar 2013    Temat postu:

mam ustawione logowanie automatyczne, teraz zobaczyłem, że jak naciskam power to następuje wylogowanie a obraz jest normalny mogę też się zalogować na standard użytkownika i root'a a sterowniki to tylko uruchomiłem i pisało, że zainstalowano pomyślnie myślałem że to wszystko:P, a repozytoria to trzeba z tej 1 stronki i wybrać "Dla wszystkich nowych kart NVIDIA"?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moskit122
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 18 Wrz 2010
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 120 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: [Wlkp.] Poznań/Kobylin

PostWysłany: Śro 18:13, 20 Mar 2013    Temat postu:

nie mam pojęcia szczerze... domyślam się że wylogowując resetujesz x'y, co do repo to po prostu pozaznaczaj wszystkie które mogą ci się przydać, jeśli chodzi o nvidie to było rozgraniczenie dla grafik na chipie w okolicach gf400 i starszych i wszelkich nowych, z resztą jak zaznaczysz to tam są specyfiacje. Niestety przesiadłeś się na linuxa to musisz mieć internet podłączony i dużo szukać/czytać jak sie uporasz z tym to już będzie luz. Ja z susa wyszedłem kilka lat temu bo jest za bardzo przeładowany i robi problemy na laptopach/netbookach tak czy inaczej, raz skonfigurujesz i masz spokój na lata Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jawencjarz
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 21 Gru 2011
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 18:21, 20 Mar 2013    Temat postu:

spróbuje jeszcze dzisiaj, może coś się uda a co do rep. to są one już na kompie czy trzeba je jakoś ściągnąć? A jak miałem 11.4 to tam internet działał a tu już nie Sad dam znać jeśli się uda Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moskit122
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 18 Wrz 2010
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 120 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: [Wlkp.] Poznań/Kobylin

PostWysłany: Czw 16:20, 21 Mar 2013    Temat postu:

masz coś takiego jak repozytoria oficjalne i społeczności gdzieś w ustawieniach yast'a , nie powiem Ci dokładnie bo nie mam dostępu do tego i dawno nie grzebałem z tym, tam wystarczy tylko je pozaznaczać i się dodadzą (kiedyś trzeba było ręcznie) później tylko akceptujesz certyfikaty i ściągasz aktualizacje jak to zrobisz to wchodzisz w centrum oprogramowania i tam szukasz sterów i instalujesz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jawencjarz
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 21 Gru 2011
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 19:22, 28 Mar 2013    Temat postu:

Na ten czas zainstalowałem również ubuntu 12.04 z którym problemu z internetem nie ma (mam obecnie net z plusa) i tu brzmi moje pytanie jak skonfigurować go na susku bo jakby na nim łączyło to już lżej by było, dało by się pobrać niektóre rzeczy..

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moskit122
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 18 Wrz 2010
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 120 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: [Wlkp.] Poznań/Kobylin

PostWysłany: Czw 23:21, 28 Mar 2013    Temat postu:

... no właśnie, net z plusa to trochę mało mówi, dostawca jest mało ważny liczy się sposób podłączenia ale raczej i tak Ci nie pomogę bo nie mam systemu pod ręką, ubuntu ogólnie jest lepsze pod względem kompatybilności

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
holipa
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 1869
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 51 razy
Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: pomorskie

PostWysłany: Pią 12:34, 29 Mar 2013    Temat postu:

musisz mieć sterowniki do modemu żeby w ogóle myśleć o tym Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moskit122
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 18 Wrz 2010
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 120 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: [Wlkp.] Poznań/Kobylin

PostWysłany: Sob 17:46, 30 Mar 2013    Temat postu:

no właśnie niekoniecznie, linux to taki fajny system że wiele sterowników ma wbudowanych w jądro systemu i choć moze nie zawsze w pełnej funkcjonalności to i tak idzie wiele urządzeń uruchomić. W zależności od dystrybucji jakieś 80% urządzeń działało mi zawsze bez dodatkowych zabiegów typu instalacja sterowników.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jawencjarz
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 21 Gru 2011
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 14:15, 03 Kwi 2013    Temat postu:

Jak na razie dzięki za pomoc, przeszłem na ten czas na Ubuntu tam też miałem problem ze sterami ale jakoś sobie poradziłem Very Happy niektóre rady przydały się właśnie w nim. Jeszcze raz wielkie dzięki. Cool Very Happy

PS : Chciałbym się spytać o instalację programów w Ubuntu 10.04 (nie chce zakładać nowego tematu) z paczki .... .tar.gz bo gdy ją rozpakuję to jest folder "usr", wchodzę do niego w terminalu i wpisuję "./configure" ale gdy wcisnę ENTER to mam taki komunikat
bash: ./configure: Nie ma takiego pliku ani katalogu
co mogę z tym zrobić?(szukałem w folderze pliku README ale nic nie znalazłem o instalacji)

PS² : Post ten pisze z Linuxika Cool


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moskit122
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 18 Wrz 2010
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 120 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: [Wlkp.] Poznań/Kobylin

PostWysłany: Śro 16:25, 03 Kwi 2013    Temat postu:

a musisz kompilować ze źródeł? w centrum oprogramowania większość jest, do tego są rpm'y. Ogólnie musisz znaleźć jakiegoś manuala bo nie zawsze trzeba .configure'ować ogólnie kropka oznacza plik ukryty, jak włączysz widoczność ukrytych to pewnie tego pliku nie będzie więc zapewne wystarczy samo make i make install ale to trzeba by sprawdzić w dokumentacji, oczywiście uprawnienia roota (su czy sudo) musisz włączyć jeśli potrzeba i tyle zabawy z tym jest... dlatego łatwiej z paczek czy centrum oprogramowania. Kusisz powoli, chyba się przesiąde z powrotem na jakiegoś linucha tylko dobrą kopię dysku zrobię żeby system rescue nie stracić.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jawencjarz
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 21 Gru 2011
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 18:23, 04 Kwi 2013    Temat postu:

Chciałem zainstalować tą paczkę z tej strony http://super-mario-war.pl.malavida.com/d3867-sciaganie-gratis-linux a w centrum znalazłem ale wogóle co innego Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moskit122
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 18 Wrz 2010
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 120 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: [Wlkp.] Poznań/Kobylin

PostWysłany: Czw 21:19, 04 Kwi 2013    Temat postu:

Mało plików tam strasznie jest a strona domowa leży i nie chce wstać... ogólnie układ folderów dziwnie wygląda, moze spróbuj skopiować do katalogu domowego?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jawencjarz
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 21 Gru 2011
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 14:34, 05 Kwi 2013    Temat postu:

Właśnie kiedy chciałem wgrać ręcznie do folderu USR to pisze że brak dostępu

EDIT:Udało się wgrać przez terminal jako root ale nie wiem jak to uruchomić Razz


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Jawencjarz dnia Pią 14:44, 05 Kwi 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Pogawędki Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Bluetab template design by FF8Jake of FFD
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin