Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
problem z gaszeniem
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bodzio
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 16 Paź 2010
Posty: 57
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: tuszyn

PostWysłany: Pon 19:45, 22 Lis 2010    Temat postu: problem z gaszeniem

witam kolegów.
w zeszłym tygodniu zrobiłem w mojej jawce nową instalację elektryczną .
schemat miałem dobry więc powinno wszystko działać - i rzeczywiście tak jest poza gaszeniem. poprostu po przekręceniu stacyjki w jedną stronę zapalają się światła , a w drugą powinna gasnąć a tu w najleprze chodzi sobie silnik.
nigdy nie rozkładałem stacyjki więc niewiem czy to stacyjka czy coś innego. proszę o doradzenie mi jak mam to napawić. Shocked


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jawkowicz223
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 09 Maj 2010
Posty: 584
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: GLIWICE

PostWysłany: Pon 19:47, 22 Lis 2010    Temat postu:

Możliwe że blaszki przy wyłączniku nie mają styku lub coś źle podłączyłeś.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bodzio
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 16 Paź 2010
Posty: 57
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: tuszyn

PostWysłany: Pon 19:53, 22 Lis 2010    Temat postu:

to mam rozumieć że w stacyjce są jakieś styki-więc trzeba rozebrać dogiąć styki i będzie git. bo nie sądzę żebym żle zrobił tą instalację - jeśli wszystko działa - zmiana świateł ,trąbka , światła i iskra.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Piotrek1818
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 13 Kwi 2009
Posty: 1165
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 27 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn (okolice;Gryzliny)

PostWysłany: Pon 20:00, 22 Lis 2010    Temat postu:

Pryśnij na tą blaszkę od przełączania w lampie WD 40 lub innym specyfikiem o takim samym działaniu . Zacznie luźniej chodzić, może łączyć. Druga sprawa, masz coś źle podłączone , lub jakiś kabel Ci się odłączył.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bodzio
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 16 Paź 2010
Posty: 57
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: tuszyn

PostWysłany: Wto 13:05, 23 Lis 2010    Temat postu:

kurde bida dorwałem gdzieś inną stacyjkę założyłem ją i jawka nie gaśnie ,więc stacyjka wyeliminowana. ale kurcze gdzie szukać ? Sad

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fso777
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 11 Maj 2010
Posty: 202
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: GLIWICE

PostWysłany: Wto 16:34, 23 Lis 2010    Temat postu:

Masy możesz nie mieć więc światła są ale gaszenia już nie . A tak wgl. masz słabe czy mocne światła?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jawek 50
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 23 Lip 2010
Posty: 491
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Poddębice

PostWysłany: Wto 16:57, 23 Lis 2010    Temat postu:

W Jawce gaszenie polega na tym że podczas wyłączenia silnika kabel zasilający zapłon łączy się z masą co powoduje brak iskry.
Sprawdź w stacyjce na pozycji gaszenia czy jeden kabel idzie do masy a drugi idzie na prąd.
A tak swoją drogą to jaką masz instalacje? Aku, kierunki, bateryjny czy oryginalna instalacja podłączona od "Zera" ?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bodzio
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 16 Paź 2010
Posty: 57
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: tuszyn

PostWysłany: Wto 18:58, 23 Lis 2010    Temat postu:

instalacje elektryczną zrobiłem sam schemat jej mam na swojej stronie ( ten kolorowy 25/5w) www.bodzio23.fotosik.pl
a światła świecą w miarę coś tam widać Cool


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fso777
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 11 Maj 2010
Posty: 202
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: GLIWICE

PostWysłany: Wto 19:03, 23 Lis 2010    Temat postu:

Moim zdaniem na pewno nie ma masy lub jest słaba , może być ten kabel poluźniony

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bodzio
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 16 Paź 2010
Posty: 57
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: tuszyn

PostWysłany: Wto 19:27, 23 Lis 2010    Temat postu:

to na który kabel mam zwrócić uwagę - na jaki kolor na tym schemacie www.bodzio23.fotosik.pl mowa o tym kolorowym 25/5

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fso777
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 11 Maj 2010
Posty: 202
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: GLIWICE

PostWysłany: Śro 17:29, 24 Lis 2010    Temat postu:

Moim zdamiem zwroc uwagę na ten czarny kabel i zielony . Jezeli sie mylę to poprawcie mnie Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sportlen
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 02 Cze 2010
Posty: 584
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: SZCZYTNA!!!podkarpacie

PostWysłany: Śro 18:46, 24 Lis 2010    Temat postu:

a jak ni chce ci się robić tego to wrzucaj 2 i szybko puszczaj sprzęgło Very Happy
sam tak robie


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jawkowicz223
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 09 Maj 2010
Posty: 584
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: GLIWICE

PostWysłany: Śro 19:07, 24 Lis 2010    Temat postu:

na nie wiem czy to takie dobre sportlen poto jest stacyjka żeby tam gasić a nie jakimiś troche silnika szkoda a jak gasic to może na 3 bo wtedy mniej sie męczy :}

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adi
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 22 Maj 2009
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: laskowice koło kluczborka

PostWysłany: Śro 19:35, 24 Lis 2010    Temat postu:

to ściągnij fajkę i też zgaśnie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sportlen
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 02 Cze 2010
Posty: 584
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: SZCZYTNA!!!podkarpacie

PostWysłany: Śro 20:25, 24 Lis 2010    Temat postu:

mam trochę rozwaloną aktualnie , boję sie że mogło by mnie tu teraz nie byc

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Bluetab template design by FF8Jake of FFD
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin