Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
nietypowe pytanie...

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
siersiń
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 27 Lip 2010
Posty: 168
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Kalisz

PostWysłany: Czw 20:04, 16 Cze 2011    Temat postu: nietypowe pytanie...

Witam, mam takie, może głupie, pytanie...
jak odpalę motorek i dotykam silnika, w dowolnym miejscu, śrubokrętem to iskrzy się między śrubokrętem a dotykaną powierzchnią, czy to jest normalne czy mam jakieś przebicie?Razz zauważyłem to regulując wolne obroty po ciemku i mnie to zaciekawiłoRazz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gazlzawiacy
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 08 Lip 2008
Posty: 101
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Czw 21:15, 16 Cze 2011    Temat postu:

no raczej masz, można by powiedzieć "masz prąd" na całym silniku, jeżeli iskrzy to znaczy że jest zwarcie (+ syka się z -). posprawdzaj izolacje, albo pomierz miernikiem

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mucie]
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 343
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Radziechowy okolice Żywca

PostWysłany: Pią 8:55, 17 Cze 2011    Temat postu:

Ja tak miałem jak dotykałem gaźnik , nie wiem co to było skąd się wzięło ale już tego nie ma zignoruj to.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moskit122
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 18 Wrz 2010
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 120 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: [Wlkp.] Poznań/Kobylin

PostWysłany: Pią 11:42, 17 Cze 2011    Temat postu:

w Ogarze 205 jak jeszcze za dużo wiedzy nie miałem podłączyłem odwrotnie instalacje od sygnału, i zamiast masy puściłem na wyłącznik prąd i tez się iskrzyło co chwila coś, jak nie kopie to ja bym się nie przejmował ale można poszukać gdzie jest przebicie, możesz odłączyć światła i zobaczyć i podłączać kable później po kolei i sprawdzać.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
siersiń
Częsty bywalec
Częsty bywalec



Dołączył: 27 Lip 2010
Posty: 168
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Kalisz

PostWysłany: Wto 12:49, 21 Cze 2011    Temat postu:

wszystko działa tak jak powinno, tzn światła długie i krótkie, klakson, prądem nie kopie tylko jak się przytknie śrubokręt to iskrzy.. dodam, że platynki też iskrzą, może tam jest coś nie tak... ale niby wszystko działa...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moskit122
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 18 Wrz 2010
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 120 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: [Wlkp.] Poznań/Kobylin

PostWysłany: Wto 14:49, 21 Cze 2011    Temat postu:

platynki iskrzą bo są krzywe albo brudne, uszkodzony kondensator wykluczam bo napisałeś ze dobrze chodzi. Więc kombinerki w dłoń, naprostuj i przeczyść papierem ściernym a później benzyną czystą czy jakimś rozpuszczalnikiem, nie ma to raczej nic wspólnego z iskrami od śrubokręta, może to tylko wyładowania elektrostatyczne, zobacz czy łyżeczek nie przyciągasz RazzRazz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Bluetab template design by FF8Jake of FFD
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin