Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
JAWKA 50 Muli się na 2 biegu i gaśnie :( POMOCY :(

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Usterki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sopel115
Nowy
Nowy



Dołączył: 21 Kwi 2011
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: \\.J.N.C.//

PostWysłany: Pią 17:55, 06 Maj 2011    Temat postu: JAWKA 50 Muli się na 2 biegu i gaśnie :( POMOCY :(

Witam.
Zaczne od początku.
Kupiłem jakwe 50, doporowadziłem ją do stanu używalności.
Problem polega dokładnie na tym :
Zapale jawke na kopa, wrzucam jedynke i na tym biegu jawka dosyc ma siare, a gdy wrzuce dwójkę odrazu jawka zaczyna się "mulić" i gasnąc staje..
Moge na 1 biegu jechac na całej manecie, wrzucic 2, i itak robi to samo...
tak jak by jej odrazu powietrza brakowało? - to tylko moja sugestia...

Zauważyłem że gdy prowadze jakwe nie siedząc na niej toczy sie lekko, a gdy prowadze ją siedząc na niej (odpychając się nogami) strasznie cieżko sie kula..tak jak by hamulec ją lekko trzymał... nie słychać żadnego obcierania/tarcia więc koło nie może nigdzie haczyć..
Platyny są ustawione napewno dobrze bo przy innych ustawieniach nie paliła wogóle.. iskra dobra..
Myśle że przyczyną tego mulenia jest właśnie to ciężkie toczenie sie jej pod ciężarem..

Niewiem co może z nią być...
posze o pomoc...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez sopel115 dnia Pią 17:56, 06 Maj 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jakubas101
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 15 Sie 2009
Posty: 778
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Okolice Grudziądza

PostWysłany: Pią 18:36, 06 Maj 2011    Temat postu:

Zobacz do tego koła. Podnieś i zobacz czy obraca się w miarę lekko. Do przodu i do tylu i robacz czy bęben (ze szczękami) nie chce się przypadkiem obracać razem z kołem. Popuść oś koła i zobacz czy nie chce się obracać razem z kołem być może łożyska w kole dostały po du**e.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moskit122
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 18 Wrz 2010
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 120 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: [Wlkp.] Poznań/Kobylin

PostWysłany: Pią 18:44, 06 Maj 2011    Temat postu: Re: JAWKA 50 Muli się na 2 biegu i gaśnie :( POMOCY :(

sopel115 napisał:
Witam.


Platyny są ustawione napewno dobrze bo przy innych ustawieniach nie paliła wogóle.. iskra dobra..

posze o pomoc...


to że nie paliła przy innych ustawieniach to żaden argument, najpierw ustaw szczelinomierzem dokładnie jak trzeba, później zapłon, wyczyść gaźnik
jeśli chodzi o ciężkie toczenie to zdejmij koło i sprawdź czy się kręci lekko bo może łożyska masz padnięte


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sopel115
Nowy
Nowy



Dołączył: 21 Kwi 2011
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: \\.J.N.C.//

PostWysłany: Pią 20:14, 06 Maj 2011    Temat postu:

Ok, jutro zdejme koło i zobacze do łożyska, jeśli to łożysko, to jaki będzie jego koszt?
PS.
gaźnik cały rozkręciłem i wyczyściłem - żadnej zmiany, jutro kumpel pożyczy mi dobry gaźnik na którym on jeździ i przed zdjęciem koła sprawdze co będzie na tamtym gaźniku..


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez sopel115 dnia Pią 20:16, 06 Maj 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jakubas101
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 15 Sie 2009
Posty: 778
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Okolice Grudziądza

PostWysłany: Pią 20:33, 06 Maj 2011    Temat postu:

O ile pamiętam 6201 tam jest. Cena około 8 zł za sztukę za zwykłe Z. Nie ma sensu pakować tam lepszego a co za tym idzie droższego. Pewnie będzie lekki problem z wybiciem ale to jakby coś to pisz bo wybijałem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sopel115
Nowy
Nowy



Dołączył: 21 Kwi 2011
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: \\.J.N.C.//

PostWysłany: Pią 20:51, 06 Maj 2011    Temat postu:

dzięki, tylko dziwi mnie że gdy podniose tylne koło, lub prowadze jawke to sie leciutko kula..a gdy usiąde już jest problem..

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez sopel115 dnia Pią 20:54, 06 Maj 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jakubas101
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 15 Sie 2009
Posty: 778
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Okolice Grudziądza

PostWysłany: Pią 21:10, 06 Maj 2011    Temat postu:

Jeśli masz wątpliwości to rozepnij łańcuch czy nawet linkę od hamulca i wtedy będziesz miał pewność. Ograniczysz sobie pole poszukiwań. Jeśli już rozbierzesz koło to zobacz czy ślimak płynnie chodzi (szczerze w to wątpię, że w tym problem). Pozostają jeszcze łożyska nie w pieście tylko w zębatce. Zabij mnie nie pamiętam rozmiaru.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moskit122
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 18 Wrz 2010
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 120 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: [Wlkp.] Poznań/Kobylin

PostWysłany: Pią 23:58, 06 Maj 2011    Temat postu:

jak ośka jest źle zamontowana (łożysko jest ściśnięte) a łożysko ma duży luz to wtedy w powietrzu będzie chodzić lekko a przy obciążeniu ciężko

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sopel115
Nowy
Nowy



Dołączył: 21 Kwi 2011
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: \\.J.N.C.//

PostWysłany: Nie 10:52, 08 Maj 2011    Temat postu:

Wczoraj kupiłem zestaw 60cm3 (40mm) bo jak zdjąłem cylinder i pierścienie z tłoka po czym włożyłem je do cylindra to miały dużą przerwe..postanowiłem kupić cały zestaw za 90zł.
Łożyzko w kole chodzi troszke ciężko (nie płynnie) tak jak by przeskakiwalo, może to tego wina? W każdym razie jak już mam rozkrecone koło to jeszcze dziś wymienie łożysko jeśli mam takie na stanie w sklepie.
Co do ślimaka to chodzi w miare lekko...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Usterki Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Bluetab template design by FF8Jake of FFD
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin