Problem ze światłami
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lopez
Moderator
Moderator



Dołączył: 17 Sie 2007
Posty: 2300
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 46 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Suchedniów

PostWysłany: Czw 20:02, 26 Cze 2008    Temat postu: Problem ze światłami

Mam pewien problem ze światłami i nie wiem o co tu biega... :/ A dokładniej:
Jeszcze nie tak dawno działały mi światła krótkie i długie i było OK Smile Kiedyś zauważyłem, jak włączałem światla, ze krótkie przestały działac :/ nie wiedzialem co jest i dlatego przełączylem na dlugie i jeździlem na długich Wink Wczoraj chcialem wieczorem się przejechac i lipa Sad Odpalam Jawke, przekręcam stacyjke na światła i nic Sad próbowałem i długie i krotkie, bez rezultatu... Nie wiem o co w tym chodzi, ze najpierw przestaly świecic krotkie, a potem długie... Dziś sprawdzalem żarówki: tylna żarówka od krótkich była spalona, ale od długich była w porządku.
Pomóżcie chłopaki bo mieszkam w mieście i psy ciągle jeżdzą, a wieczorem wogole nie da rady jezdzic Evil or Very Mad
Pozdro Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Adik
Początkujący
Początkujący



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z miasta

PostWysłany: Pią 11:47, 27 Cze 2008    Temat postu:

Nie jestem pewien ale masz pewnie jakieś włókno w żarówce przepalone- czasami nawet nie zobaczysz gołym okiem, ja też tak miałem, że pierwszo krótkie poszły, a później długie, wymień żąrówkę i po sprawie Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Piotrek
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 1499
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tarnów

PostWysłany: Pią 12:12, 27 Cze 2008    Temat postu:

spróbuj na innych żarówkach a potem po kolei czy wszystkie kable w przełączniku stykają i czy w stacyjce Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lopez
Moderator
Moderator



Dołączył: 17 Sie 2007
Posty: 2300
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 46 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Suchedniów

PostWysłany: Pią 14:12, 27 Cze 2008    Temat postu:

Wczoraj jak sprawdzałem żarówki to tak jak pisałem, że tylna od krótkich była spalona i cała okopcona, więc zmieniłem ją na nową, ale nadal nie świecila i to nie dało rezultatu... Sad Od długich jest z tyłu dobra, mimo to nie świeci

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Lopez dnia Pią 16:54, 27 Cze 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pawel93
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 826
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: okolice Myszkowa

PostWysłany: Pią 14:20, 27 Cze 2008    Temat postu:

ale jakto w jawce masz w tylnej lampie zarówkę od krótkich i dlugich??? Confused
chyba od światel i stopu...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lopez
Moderator
Moderator



Dołączył: 17 Sie 2007
Posty: 2300
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 46 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Suchedniów

PostWysłany: Pią 14:22, 27 Cze 2008    Temat postu:

Nie... Ja mam 2 żarówki: od krótkich i długich...


PS. W mojej jawce kiedyś był zamontowany stop, w lampie tylnej są 2 żarówki, ale jedną mam od krótkich, drugą od długich... Ile żarowek jest w tylnej lampie Jawki ? ;/


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Lopez dnia Pią 16:54, 27 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hary94
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 490
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pieruszyce

PostWysłany: Pią 20:54, 27 Cze 2008    Temat postu:

W tyle nie ma w ogole krotkich/dlugich!! Z tyluu nie ma takiego przepisu!! Podpnaj pod jedna i od przelacznika do przodu i musi swiecic!!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lopez
Moderator
Moderator



Dołączył: 17 Sie 2007
Posty: 2300
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 46 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Suchedniów

PostWysłany: Pią 21:24, 27 Cze 2008    Temat postu:

Nie wiem czy są, czy nie ma ale dzisiaj byłem zobaczyc te przewody no i nie widzialem nic podejżanego ani w stacyjce, ani w przełączniku... Zdjąłem też pokrywke tylnej lampy i zrobiłem zdjęcie żeby wam pokazac jak mam... [link widoczny dla zalogowanych]
Kurde z elektryki w Jawce to jestem dosłownie zero i cholera nie wiem co teraz zrobic... Wkurza mnie to bardzo bo nie chce znowu dawac kasy na jakiegos elektryka bo i tak już za dużo włozylem kasy w motor Evil or Very Mad


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pawel93
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 826
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: okolice Myszkowa

PostWysłany: Sob 11:51, 28 Cze 2008    Temat postu:

yyy ta jedna zarówka powinna być od światel a ta druga od stopu... jeszcze nigdy w zadnym motorze niewidzialem zeby z tylu byly zarówki od krótkich i dlugich śwaitel Rolling Eyes Nie powinieneś tak mieć Blue_Light_Colorz_PDT_38 ktoś widocznie ci w elektryce namieszal Blue_Light_Colorz_PDT_07

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hary94
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 490
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pieruszyce

PostWysłany: Sob 13:05, 28 Cze 2008    Temat postu:

namieszal to malo powiedziane... Lopez- proponuje dle Ciebie zalozyc nową instalacje... Schematów jest pełno i bedą z tego same plusy... Jesli chodzi o koszta to zmiescisz sie w 20 zł spokojnie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lopez
Moderator
Moderator



Dołączył: 17 Sie 2007
Posty: 2300
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 46 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Suchedniów

PostWysłany: Sob 14:05, 28 Cze 2008    Temat postu:

Ehhh hary94 ja z elektryki w Jawce jestem ciemny i musialbym bardzo dlugo siedziec i uzmyslawiac sobie co do czego, zeby chociaz te schematy dobrze zrozumiec... Ten mechanik co mi Jawke robił też powiedział, że dziwne, ze z tylu byly dwie zarówki pod swiatla (z przodu mam jedną dużą). Dawniej byl stop, ale podobno robilo się spięcie i cos zwalone bylo. Czujnik jeszcze mam. Tylko dziwi mnie to, ze wczesniej swiecily i dlugie i krotkie a teraz lipa Sad Sad Evil or Very Mad

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hary94
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 490
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pieruszyce

PostWysłany: Sob 16:34, 28 Cze 2008    Temat postu:

no ale z przodu masz zarowke 6V 15W/ 15W tak? Jesli tak to ja bym na Twoim miejscu zrobił STOP... Zagadaj na gg to moze Ci jakos dam rade wyjasnic co do czego zeby był...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lopez
Moderator
Moderator



Dołączył: 17 Sie 2007
Posty: 2300
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 46 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Suchedniów

PostWysłany: Sob 17:52, 28 Cze 2008    Temat postu:

Dzisiaj byłem razem z tymi schematami i sprawdzalem duzo połączeń i wydawalo się byc ok... Odkręcałem dekielek od zapłonu i na cewkach też bylo ok. Czy możliwe, ze od zlego podlaczenia tylnych żarówek spalic cewki czy cos podobnego? Dostalem namiary na elektryka i dzwonilem do niego, ma mi po niedzieli zrobic to Wink Moze przy okazji stop sie zrobi.
Ale chcialbym wiedziec od czego tak sie zrobilo...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Lopez dnia Sob 17:54, 28 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
macq
Emerytowany Moderator
Emerytowany Moderator



Dołączył: 05 Lip 2006
Posty: 3317
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 132 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Sob 18:26, 28 Cze 2008    Temat postu:

Elektryka?... szkoda, że nie mieszkasz w moich okolicach, tobym Ci to za piwo zrobił Smile

Miernik w łapkę i sprawdzamy czy jest na cewkach prąd. Jego brak świadczy o:
a) odutowanym koncu uzwojenia na dolnej cewce- bardzo czesty przypadek, a duzo ludzi o tym zapomina- nie tak łatwo to zobaczyć
b) uwalonym kablem między dwoma cewkami- też dość częste
c) uszkodzonym końcem uzwojenia cewki 1- od myrdania kablem czasem drut nie wytrzymuje
d) spaleniem którejś cewki- mamy do czynienia z połączeniem szeregowym, więc wystarczy żeby padła jedna i koniec

Czego mogła się ewentualnie spalić cewka? Od zbyt mocnych zarówek, albo zwarcia w instalacji.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lopez
Moderator
Moderator



Dołączył: 17 Sie 2007
Posty: 2300
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 46 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Suchedniów

PostWysłany: Sob 19:11, 28 Cze 2008    Temat postu:

Aha to jutro jeszcze posprawdzam dokładnie te rzeczy Smile A czy to normalne, że w tym miejscu gdzie jest cały zapłon zbiera się benzyna? U mnie cały zapłon i wszystkie kable są brudne i bardzo duzo z nich jest poobklejanych taśmami izolacyjnymi...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum JAWA 50 i OGAR 200 FORUM Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Bluetab template design by FF8Jake of FFD
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin